14 Kasım 2014 Cuma

Eşekle Gelen Aydınlık...

 Merhaba dostlar,

 Bugün sizlere bir meslek hakkında bahsetmek isterim.Günümüzde kendilerine pek önem verilmese de aslında onlar Dünya'nın en önemli işlerinden birini yapan meslektaşlarımdır. Genellikle insanların bilgilendirilmesine yardım eden bizler çoğu zaman da fazla imkanı olmayan iş ortamların da çalışmak zorunda kalmışızdır.Bizler kim miyiz? Sizleri daha fazla bekletmeden cevabı veriyorum.Bizler bilgi profesyonellleriyiz. 


Bilgi profesyonelleri de kim dediğinizi duyar gibiyim.Bilgi profesyonelleri,bilgi yönetiminin olduğu çeşitli ortamlarda görev yaparlar.Bilgi profesyonelleri çalıştıkları alanlara göre farklı meslek isimler alabilirler.Bugün benim size anlatmak istediğim bilgi profesyoneli alanı ise,kütüphaneciler.


İnternetin hayatımıza girmesiyle kütüphanelerin önemi azalmış gibi gözükse de hala önemi oldukça fazladır. Maalesef ki her kütüphane yeterince imkana sahip değildir. Çoğunlukla maddi sıkıntılardan dolayı kütüphaneciler zorluk çekmektedir.Bu işi gerçekten severek yapan kütüphanecilerimiz kendi başlarına yarattıkları imkanlar ile kütüphaneleri geliştirmeye çalışmışlardır.Örneğin Mustafa Güzelgöz diğer adıyla eşekli kütüphaneci gibi.




Eşekli kütüphaneciyi tanımak için Sunay Akın'ın o etkileyici anlatımını izlemenizi öneririm...



1972 yılında emekli olan eşekli kütüphanecinin yaşam öyküsü Fakir Baykurt'un ve Ahmet Şerif İzgören'in romanlarına konu olmuştur. Güzelgöz'e 1963 yılında Amerikan Barış Gönüllüleri Derneği'nin 'İnsanlığa Hizmet Ödülü' verilmiştir.Ayrıca,2012 yılında Eray Okkan tarafından Marmara Eğitim Köyüne 'Eşekli Kütüphaneci Heykeli' dikilmiştir.




Sözün kısası bazı insanlar tarafından küçümsenen kütüphaneciler aslında yoktan var eden,azimli ve becerikli insanlardır.Onlara iyi bakın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder